Wat is het belang van een VPN verbinding?

Wat is het belang van een VPN verbinding?

14 oktober 2019

De beste VPN's of virtuele privé-netwerken kunnen helpen het webverkeer te beveiligen tegen snoops, spionnen en andere personen, die persoonsgegevens willen stelen of er geld mee willen verdienen.

Wat is VPN?

Heb je je ooit aangemeld bij een openbaar wifi-netwerk en heb je daarbij ook het gevoel gehad, dat andere kunnen zien wat je online aan het uitzoeken bent? Dat gevoel is zeer realistisch want het komt steeds vaker voor, dat anderen kunnen zien welke online activiteiten je uitvoert als je verbinding maakt met een publieke wifi- netwerk. Met een virtueel privénetwerk (VPN) voorkom je dergelijke situaties want je kunt hiermee informatie beschermen tegen nieuwsgierige blikken en online een zekere mate van privacy terugkrijgen.

Hoe werkt VPN? 

Wanneer je VPN inschakelt, maakt deze een gecodeerde tunnel tussen jouw en een externe server, die wordt beheerd door een VPN-service. Alle internetverkeer wordt door deze tunnel geleid, dus alle gegevens zijn onderweg beschermd tegen nieuwsgierige blikken. Omdat het verkeer de VPN-server verlaat, lijkt jouw computer het IP-adres van die server te hebben, waardoor je identiteit en locatie verborgen blijven.

Om de waarde van een VPN verbinding te begrijpen, helpt het bij het bedenken van enkele specifieke scenario's waarin een VPN kan worden gebruikt. Overweeg het openbare wifi-netwerk, misschien in een koffieshop of luchthaven. Normaal gesproken kun je verbinding maken zonder na te denken. Maar weet je wie het verkeer op dat netwerk in de gaten houdt? Weet je zelfs zeker dat het wifi-netwerk legitiem is, of kan het worden beheerd door een dief, die achter je persoonlijke gegevens wilt komen? Denk aan de wachtwoorden, bankgegevens, creditcardnummers en gewone privé-informatie die je verzendt wanneer je online gaat.

Als je via VPN een verbinding maakt met hetzelfde openbare Wi-Fi-netwerk, kun je erop vertrouwen dat niemand op dat netwerk je gegevens kan onderscheppen - geen andere gebruikers die rondsnuffelen voor potentiële slachtoffers, zelfs niet de exploitanten van het netwerk zelf. Dit laatste punt is vooral belangrijk, en iedereen moet onthouden dat het heel moeilijk is om te zeggen of een wifi-netwerk is wat het lijkt te zijn. Alleen omdat het Starbucks_WiFi wordt genoemd, wil nog niet zeggen dat het echt in handen is van een bekende koffieleverancier.

Als je thuis bent, hoef je je minder zorgen te maken, dat iemand het wifi-netwerk bespioneert, omdat jij het netwerk bezit. Maar een VPN kan hier ook helpen. Je internetprovider heeft een enorm inzicht in wat je online doet. Dus een VPN verbinding komt ook hier goed van pas

Hier is nog een voorbeeld: stel dat je naar het buitenland reist en je browser alleen start om te ontdekken dat je alleen gelokaliseerde versies van vertrouwde websites kan bezoeken. Misschien betekent dit gewoon een andere Google-doodle, maar het kan ook betekenen dat de taal van de websites die je bezoekt nu onbekend is, bepaalde sites ontoegankelijk zijn en sommige streaming inhoud buiten bereik is.

Met een VPN kun je verbinding maken met een server in een ander land en je locatie "vervalsen". Als je je buiten Nederland bent, kun middels VPN terug naar een vertrouwde locatie en toegang krijgen tot internet (meestal) zoals gewoonlijk. Je kunt het ook omgekeerd doen: vanuit je luie stoel kun je overstappen op een verre VPN-server, misschien voor toegang tot streaming video, die niet beschikbaar is in Nederland.

VPN's kunnen ook toegang verlenen tot geblokkeerde websites. Sommige regeringen hebben besloten dat het in hun belang is om bepaalde websites te blokkeren voor alle leden van de bevolking. Met een VPN is het mogelijk om naar een ander land te tunnelen met een progressiever beleid en toegang te krijgen tot sites die anders zouden worden geblokkeerd.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden